top of page

Βλαισός μεγάλος δάκτυλος (κότσι)

ΚΟΤΣΙ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΚΟΤΣΙ
Είναι η συχνότερη παραμόρφωση του ποδιού. Εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες και αφορά συνήθως και τα δύο πόδια. Για την εμφάνισή του ενοχοποιούνται γενετικοί παράγοντες, διότι έχει αναφερθεί κληρονομική προδιάθεση σε ποσοστό 60-70%. Τα στενά υποδήματα επιδεινώνουν σε μεγάλο βαθμό τη παραμόρφωση.
Τα κύρια κλινικά χαρακτηριστικά της είναι:
  • Η προς τα έσω απόκλιση του πρώτου μεταταρσίου.
  • Η προς τα έξω απόκλιση του μεγάλου δακτύλου.
  • Η εξόστωση της κεφαλής του πρώτου μεταταρσίου (κότσι).
  • Το πρόσθιο πόδι είναι φαρδύτερο.
  • Συχνά το δεύτερο δάκτυλο εφιππεύει στο πρώτο.
  • Υπάρχουν κάλοι κάτω από τις κεφαλές των μεταταρσίων.
  • Με τη πάροδο του χρόνου εμφανίζονται οστεοαρθριτικές αλλοιώσεις στη μεταταρσιοφαλαγγική άρθρωση.
Το στοιχείο που ανησυχεί τον ασθενή είναι η παραμόρφωση και η σταδιακή της επιδείνωση. Η εξόστωση (κότσι) συχνά προκαλεί οίδημα και φλεγμονή. Ο πόνος όταν εκδηλώνεται, μπορεί να οφείλεται ​στη φλεγμονή του θυλάκου πάνω από την εξόστωση, στη πίεση του δευτέρου δακτύλου από στενά υποδήματα ή στους κάλους.
Οι ακτινογραφίες πρέπει να λαμβάνονται σε θέση φόρτισης του ποδιού. Ιδιαίτερη σημασία έχει η μέτρηση της γωνίας που σχηματίζουν το πρώτο με το δεύτερο μετατάρσιο, που φυσιολογικά δεν υπερβαίνει τις 10° και η μέτρηση της γωνίας που σχηματίζουν το πρώτο μετατάρσιο και η πρώτη φάλαγγα του μεγάλου δακτύλου, που δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 20°.
Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική σε μικρού βαθμού παραμορφώσεις ή σε ηλικιωμένα άτομα. Συνίσταται σε φαρδιά, μαλακά υποδήματα, με χαμηλό τακούνι και τακτική περιποίηση των ποδιών.
Η θεραπεία είναι κυρίως χειρουργική. Υπάρχει πληθώρα επεμβάσεων. Η επιλογή της κατάλληλης για κάθε περίπτωση εξαρτάται από τη βαρύτητά της και την ηλικία του ασθενούς. 
bottom of page